Akdeniz’de büyük tehlike. Siyanürden daha zehirli

Akdeniz’de Yayılan Tehlikeli Balon Balıkları

Akdeniz‘de hızla artan ve içerdiği toksin nedeniyle siyanürden daha tehlikeli olan balon balığı, Antalya kıyılarında yerli türlerin yerini almaya başladı. Karaya çıkarılması yasak olmasına rağmen sahillerde bıraktığı balon balığı panik yarattı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, 30 insanı öldürecek toksinin olduğu, siyanürden daha zehirli olan balıklarla ilgili “Kıyıya bırakılan balon balığını kedi, kuş, köpeğin tüketmesi, ölümüne neden olabilir. İnsanların, çocukların teması halinde sağlığa tehlikesi olabilir. Alerjik rahatsızlığı olanlar daha çok etkilenebilir.” diyerek uyardı.

İçerdiği tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli toksin sebebiyle insan sağlığına tehdit olan balon balıkları, ekosistemde hızlı yayılıp balık popülasyonu olumsuz etkiliyor. Zehri siyanürden 1200 kat kuvvetli olması ve güçlü çene yapısıyla denizlerde avcı konumuna gelen balon balığı, yavrulama dönemindeki balıklarla beslenerek rahatça üreyip hızla çoğalabiliyor.

5 YILDA 88 BİN 747 BALON BALIĞI AVLANDI

Çene yapısıyla metali koparabilen balon balıkları, balıkçıların av gereçlerine de zarar vererek, insan sağlığı, ekosisteme zararının yanı sıra, ekonomik kayba da neden oluyor. Ekosistemin korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında 5 yılda Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığı avlandı. Avcılık desteklemesiyle yakalanan balon balıkları sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi.

KIŞ AYLARINDA BİLE KIYILARDA GÖZLEMLENİYOR

Avlanan balon balıklarının sahile bırakılmaması gerektiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Kıyıya bırakılan balon balığını kedi, kuş, köpeğin tüketmesi, ölümüne neden olabilir. İnsanların, çocukların teması halinde sağlığa tehlikesi olabilir. Alerjik rahatsızlığı olanlar daha çok etkilenebilir.” diyerek yakalanan balon balıklarının kıyıya bırakılmaması uyarısında bulundu.

Related Posts

Türkiye’de ‘şap’ alarmı! Kırmızı ette tehlike var mı? Bakan açıkladı

Türkiye’de şap hastalığına karşı alaram durumuna geçilirken, tüm ülkede hayvan pazarlarının kapatılmasına karar verilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, şap hastalığının insanlara bulaşan bir hastalık olmadığı kaydedildi.

Sakarya’daki havai fişek patlamasında yargılanan büyük patronun firari olduğu ortaya çıktı

Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamanın üzerinden 5 yıl geçti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi sanıklardan Ali Rıza Ergen Coşkun hakkında verilen cezayı onadı ancak Coşkun’un 25 Ocak 2025’ten bu yana firari olduğu ortaya çıktı.

İsrail’den, Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus’ta yeni saldırı ve sürgün tehdidi

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un bazı bölgelerinde yaşayan Filistinliler için yeni “sürgün emri” yayımladı.

Ankara’da CHP’li gençlere polis müdahalesi

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. günü sebebiyle CHP Ankara Gençlik Kolları’nın yürüyüşüne polis müdahale etti.

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.

Kartel dehşeti mide bulandırdı: Kafalarını kesip, viyadükten aşağı sallandırdılar

Sinaloa’da bir viyadüğe asılan başsız cesetler ve yol kenarına saçılmış parçalanmış bedenler, kartel savaşlarının ulaştığı vahşet boyutunu gözler önüne serdi. ABD’ye kaçırılan kartel lideri Zambada’nın ardından başlayan iç savaş, şehirde barışı yok etti.