CEO maaşları 56 kat arttı

Global CEO Maaşlarındaki Artış Çalışanların Ücretlerinden Çok Daha Fazla

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın yaptığı araştırmaya göre, 2024 yılında ortalama küresel CEO maaşı 4.3 milyon dolara yükselerek 2019’daki seviyeden yüzde 50 fazla oldu. Aynı dönemde ise çalışan ücretlerinde yalnızca yüzde 0.9 artış yaşandı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kapsamında yayınlanan verilere göre, 2024 yılında 35 ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 2.000 şirkette, CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, ikramiye ve hisse senedi opsiyonlarını da içeriyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2024 yılında reel ücretlerde yüzde 2.7 artış yaşandığını belirtirken, birçok işçinin ücretlerinin aynı kaldığını gösteriyor. Örneğin Fransa, Güney Afrika ve İspanya’da reel ücret artışı yalnızca yüzde 0.6 oldu. Ücret eşitsizliği küresel olarak azalsa da, en yoksul yüzde 40’lık kesimin gelir payı en zengin yüzde 10’luk kesimininkinin 3.4 katı kadar fazla.

Oxfam International İcra Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı tabloyu görüyoruz: CEO maaşları hızla artarken işçi maaşlarında çok az değişiklik var,” dedi. Behar, “Bu sistemde bir aksaklık yok, tamamen planlandığı gibi çalışıyor. Milyonlarca insan geçim sıkıntısı çekerken servet sürekli zenginlere akıyor” şeklinde konuştu.

Milyarderler Zenginleşmeye Devam Ediyor

Oxfam’ın analizine göre, milyarderler geçtiğimiz yılda ortalama 206 milyar dolar kazandı. Bu, saatte 23.500 dolara denk gelirken, küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha fazla. Cinsiyete dayalı ücret farkı verilerini paylaşan şirketler arasında 2022 ve 2023 yılları arasında ortalama fark yüzde 27’den yüzde 22’ye düştü.

Ayrıca, CEO’larının cinsiyetini bildiren şirketler arasında kadın CEO’nun olduğu şirketlerin oranı yüzde 7’den az. Oxfam’ın analizine göre, 10 milyon dolar geliri aşan şirketlerin sadece küçük bir kısmı kadın CEO’ya sahip.

Related Posts

Türkiye’de onlarca mağazası olan dev şirket battı: Mağdurların ‘çeyiz’ isyanı

Türkiye’de farklı bölgelerde 25 mağazasıyla hizmet veren züccaciye markası battı. Şikayet sitelerine yazan kadınlar “Çeyizlerimiz kayıp” dedi.

TEKNOFEST KKTC’ye rekor katılım

TEKNOFEST KKTC üçüncü gününde hız kesmeden devam ediyor.

Tarım robotlarından insansız traktörlere

Tarım robotları ve insansız traktörler döneminin kapılarını aralayan yapay zekâ konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı, yıl sonuna kadar Yapay Zekâ Strateji Belgesi oluşturacak. Dünya Bankası destekli İklim Akıllı Tarım Teşviki projesi kapsamında ise çiftçiye 40 milyon dolarlık hibe desteği sağlanacak.

TESK’ten Kurban Bayramı uyarıları

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Sığınmacılara da Türklere geçit vermediler

Türkler artık yurt dışına çıkmak için randevu dahi bulamıyor, aracı kurumların para tuzağına düşüyor. Avrupalı liderler ise Erdoğan’a göçü engellediği için teşekkürlerini sunuyor.

Yeni Zigana Tüneli’nden 2 yılda 3 milyon 490 bin araç geçti

Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt ve Erzurum’a bağlayan Yeni Zigana Tüneli’ni 2 yılda 3 milyon 490 bin araç kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir