Kirazın kilosu 500 liraya dayandı: Artvinli pazarcı: “Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu”

Artvin Pazarcıları Kiraz Kriziyle Karşı Karşıya

Artvin’de pazarcılar, yükselen maliyetler, azalan müşteri sayısı ve ödeme zorluklarından dertli. Kirazın kilosu 500 liraya kadar çıktı, kredi kartı ve veresiye ile alışveriş neredeyse imkansız hale geldi.

“Kiraz Bulamıyoruz, Bulduklarımızı da Satamıyoruz”

30 yıldır pazarcılık yapan Dursun Noyan, “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında değişiyor. Normalde market fiyatının yarısına satardık ama artık bu mümkün değil. Bu sene yerli kiraz da yok, hava şartları kötü gitti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen az miktardaki kiraz da pahalıya mal oluyor. Bir araçla 100 kasa kiraz getirirken şimdi sadece 10 kasa geliyor. Veresiye verme şansımız yok çünkü dönüşte mal alacak durumda değiliz. Kredi kartıyla alışveriş yapmak isteyenler oluyor ama şu an kredi kartından lira çekince 8,5 lira götürüyor. Bu yüzden kredi kartı kullanmayı pek tercih etmiyoruz. Nakit para da bulamıyoruz. Bu dönemde pazarın en yoğun zamanı olması gerekirken maalesef beklediğimizi bulamıyoruz.

“Fiyatlar Ucuz Ama Alıcılar Zorlanıyor”

Pazarcı Recep Bilir, “Vatandaşın yararına satıyoruz; 3 kilosu 100 lira ama satışlarımız çok düşük. El arabasıyla üzüm satmaya başladık, şimdi ise bir domatesi 15 liraya alırken 30 liraya satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Diğer bir pazarcı olan Muhammet Çimen, “Fiyatlar piyasaya göre ucuz ama insanlar almakta zorlanıyor. Kredi kartını kullanamıyoruz çünkü müşteri fiyat sormaya geldiğinde kartla uğraşırsak kaçıyorlar. Burada market gibi sıra yok. Veresiye isteyen çok ama sonra ortadan kayboluyorlar. 15 lira kazanacağım diyerek 300 lirayı boşuna harcayamam” dedi.

Çimen, çiftçilerin durumunun da kötü olduğunu belirterek, “20 liraya çikolata alınan yerde patates 12,5 liraysa çiftçi zor durumdadır” dedi.

“Kredi Kartı Kabul Edemiyoruz”

Patates satan esnaf, kredi kartı ve veresiye taleplerinin arttığını ancak buna olumlu yanıt veremediklerini belirterek, “Veresiye verirsek 4 kamyon mal satışı yapabiliriz ama sonrası belirsiz. Kredi kartını da kabul edemiyoruz, sistem buna uygun değil” diye konuştu.

Pazar alışverişi yapan Mahmut Akyıldız da “Şu an karpuz aldık, kilosu 15 lira. Cüzi bütçemize göre pahalı. Kredi kartı kullanmıyorum, kullanmak istesem de nasıl ödeyeceğim meçhul. Alım gücümüz oldukça düştü” dedi.

Related Posts

Osmangazi Köprüsü ile dev tasarruf! 9 yılda 108 milyar lira

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açıldığını söyleyerek, açılışının 9’uncu yıl dönümü olduğunu belirtti. Uraloğlu, 426 kilometrelik …

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Çin dünyayı uyardı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamında müzakere yürüttüğü ülkelerin, Çin’in çıkarlarını zedeleyecek anlaşmalar yapmasına karşı olduğunu bildirdi. Açıklamada “tarihin doğru tarafında yer alma” ve “çok taraflı ticaret sistemini savunma” çağrısı yapıldı.

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu

Bakan Bolat: İran’dan doğal gaz bağlantımızda kesinti olmadı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Yüzyılı’nda İhracat Zirvesi programı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Orta Doğu’da İran ile İsrail arasındaki çatışmalar sonrası ateşkese dair gelişmeleri değerlendirdi.

Orman alanlarının deniz kıyısında kalan bölümü özel mülkiyete tahsis edilebilecek

Orman alanlarının deniz kıyısında kalan bölümü özel mülkiyete tahsis edilebilecek