Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Boğmaca: Ölümcül Bir Tehdit

Boğmaca, tıbbi adıyla pertussis, solunum yollarını etkileyen, son derece bulaşıcı ve özellikle bebeklerde yaşam kaybına yol açabilen bakteriyel bir hastalıktır. Her yıl dünya genelinde 20-40 milyon civarında boğmaca vakası görülmektedir. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara’ya göre, boğmaca sebebiyle yılda yaklaşık 300.000 kişi, çoğunlukla çocuklar hayatını kaybetmektedir.

Belirtileri İlk Başta Soğuk Algınlığıyla Karıştırılabilir

Doç. Dr. Kara, hastalığın üç evrede ilerlediğini ve özellikle ilk haftalarda soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterdiğini belirtiyor. Hastalık ilk evresinde (kataral evre), hafif ateş, burun akıntısı, halsizlik gibi nezle benzeri belirtiler gösterir. Bu dönemde hastalık bulaşıcıdır ve hastalığın seyri şiddetlenerek devam eder.

Boğmaca Bebeklerde Özellikle Tehlikeli

Doç. Dr. Kara’ya göre, boğmaca öksürük nöbetlerine, solunum güçlüğüne, kusmaya ve hatta kaburga kırıklarına neden olabilir. Bebeklerde nefes durması ve ciddi akciğer enfeksiyonları gibi sonuçlar doğurabilir.

Aşılama Önemli

Boğmaca aşısıyla hastalığın yayılması engellenebilir. Ancak aşılanma oranlarının düşmesi ve bağışıklığın azalması nedeniyle salgınlar görülebilir. Aşı, özellikle hamile kadınlar ve bebekler için önemlidir.

Annenin Aşılması Bebeği Korur

Kadın Hastalıkları, Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Ece Utkan Korun, annenin gebelikte aşılanması gerektiğini vurguluyor. Anne adaylarının gebeliğin 18-36. haftaları arasında aşı olmaları tavsiye ediliyor. Aşı, bebeklere doğumdan önce anneden koruyucu antikorlar geçirir.

Anne Adaylarının Dikkatine

Uzman Dr. Utkan Korun, tüm anne adaylarını gebeliklerinin ikinci trimesterinde aşı olmaya davet ediyor. Aşıların ücretsiz olarak sağlık merkezlerinde yapılabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

Topuk dikeni nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, topuk dikeni vakalarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar, özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullananların risk altında olduğunu belirtiyor. Topuk dikeni erken teşhis ve doğru tedaviyle büyük ölçüde önlenebilir.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.