DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı




DSİ’nin Çevre Dostu Adımlarıyla 41 Milyon Ton Karbon Azaltımı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin su kaynaklarını korumanın yanı sıra iklim krizine karşı da önemli bir mücadele yürütüyor. DSİ, hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan atık su arıtımına kadar pek çok alanda çalışmalar yürüterek, atmosfere sera gazı salınımının azaltılmasına katkı sağlıyor.

DSİ’nin çevreci adımlarından biri olan hidroelektrik santraller, enerji üretiminde çevre dostu kaynaklara yönelik bir adım olarak öne çıkıyor. Atık üretmeyen ve karbon salımı yapmayan bu santraller, 2024 yılında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %21,5’ini karşılayarak 41 milyon ton karbondioksit salımını engelledi.

Günümüzde DSİ ve özel sektör tarafından inşa edilen hidroelektrik santraller, ülkemizin toplam elektrik kurulu gücünün yaklaşık %28’ini oluşturarak toplam kurulu gücü 32 bin 440 MW’a ulaşıyor.




DSİ’nin GES’lerle Çevreye Duyarlı Hizmeti

DSİ, terfili sulamaların enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa ettiği karasal ve yüzer GES’lerle de sera gazı salınımlarının azalmasına katkı sağlıyor. 2024 yılında Keban Barajı’nda Türkiye’nin ilk yüzer GES’i devreye alınırken, Gaziantep, Adıyaman, Tunceli, Elazığ ve Afyonkarahisar’da karasal GES’ler hizmete girdi. 2025 yılı itibarıyla 150 MW’lik yüzer GES kapasitesinin daha sisteme dahil edilmesi planlanıyor.

Kuraklık tehdidine karşı suyun depolanması önem taşıyor. DSİ, 2024 yılı sonuna kadar 183,4 milyar metreküp suyu biriktirebilme kapasitesine sahip 1802 su depolama tesisini hizmete aldı. Bu su kütlesi, belirli il toprakları üzerinde 2 metre derinliğinde bir göl oluşturabilecek büyüklükte.

DSİ’nin çevre dostu adımlarından biri de atık su arıtımı tesisleriyle suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi. Afyonkarahisar’da 2024 yılında devreye alınan Türkiye’nin en büyük atık su sulama tesisiyle 9.050 dekar tarım arazisi arıtılmış sularla sulanıyor, çevre kirliliği önlendiği gibi alternatif su kaynakları da yaratılıyor.

Yeraltı sularının korunması ve desteklenmesi amacıyla 145 yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa eden DSİ, 41 bin dekar alanı sulamaya açarak 21,5 milyon metreküp içme suyu sağladı. 97 yeni tesisin planlama ve analiz çalışmaları ise devam ediyor.

Related Posts

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.

Apple ürünlerine artık etiket yapıştırılacak

Apple, Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenleme kapsamında, iPhone ve iPad modellerine enerji verimliliği etiketleri eklemeye başladı. 20 Haziran 2025 tarihi itibariyle AB’de satılan tüm yeni Apple cihazlarının kutularında yer alacak bu etiketler, kullanıcıların ürün seçimini daha bilinçli yapmalarını sağlamayı hedefliyor.

Huawei, HarmonyOS 6 sürümünü tanıttı

Huawei yeni HarmonyOS sürümünü tanıttı. HarmonyOS 6.0 yapay zeka destekli özellikleriyle cihazlar arasındaki iletişimi artırıyor.

Elon Musk’ın Yapay Zekâ girişiminin aylık 1 milyar dolar masrafı var

Elon Musk’ın üzerinde fazlasıyla durduğu yeni yapay zekâ şirketi xAI, adeta para yutan bir canavara dönüşmüş durumda.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

WhatsApp’a uzun mesajları yapay zeka ile özetleme geliyor

Meta, WhatsApp’ta uzun mesajların daha kolay okunmasını sağlayacak bir özetleme özelliğini test ediyor.