Meğer yıllardır en sağlıklı sebze diye yanlış biliyormuşuz: Uzmanlar turpun zararını açıkladı

Turp Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seralarda erken hasat amacıyla yetiştirilen turplarda fazla gübre kullanımı, sebzenin içerdiği nitrat miktarını artırabilir. Aşırı nitrat tüketimi zehirlenme riski oluşturabilir. Özellikle çok parlak renge ve acımsı tada sahip turplarda, nitrat etkisi daha belirgindir. Baş ağrısı, mide bulantısı ve çocuklarda dolaşım sistemi bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Aç karnına ya da fazla miktarda tüketildiğinde turp, mide zarını tahriş edebilir. Bu durum geçici şikayetlere neden olabileceği gibi gastrit ya da mevcut ülserin kötüleşmesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Tiroit Sağlığı İçin Önemli Uyarı

Tiroit problemi olanlar için turp tüketimi önemli bir konudur çünkü içerdiği maddeler iyot emilimini olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, tiroid hastalarının turp tüketimini sınırlı tutmalarını öneriyor.

Günlük Tüketim Miktarı

Sağlıklı yetişkinlerin turpu salata ya da garnitür olarak günde 5 ila 7 adet tüketmesinde sakınca bulunmazken, 3 yaş altındaki çocuklara turp verilmemesi önerilir. Kiraz gibi, turp tüketimi konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı detaylar olduğu bilinmelidir.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

Topuk dikeni nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, topuk dikeni vakalarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar, özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullananların risk altında olduğunu belirtiyor. Topuk dikeni erken teşhis ve doğru tedaviyle büyük ölçüde önlenebilir.

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.