Trump, “İran barışa doğru ilerleyebilir, İsrail’i teşvik edeceğim” dedi; Tahran’a teşekkür etti: Erken haber verdiğiniz için can kaybı yaşanmadı!

Donald Trump, İran’ın Misillemesine İlişkin Açıklamalarda Bulundu

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin pazar sabahı erken saatlerde İran’ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine yönelik saldırısına, bu akşam saatlerinde Katar’daki El-Udeyd Hava Üssü’ne yapılan İran misillemesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Trump, İran’ın “nükleer tesislerini yok etmelerine resmî olarak çok zayıf bir karşılık verdiğini ve bunu beklediklerini” belirtti. Ayrıca, “İran’a bize erken haber verdiği için teşekkür etmek istiyorum, bu sayede hiçbir can kaybı yaşanmadı ve kimse yaralanmadı,” dedi.

ABD Başkanı Trump, sahibi olduğu Truth Social sosyal medya platformundan İran’ın ABD’nin nükleer tesis saldırılarına misillimesine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Belki İran artık bölgede barış ve uyuma doğru ilerleyebilir, ben de İsrail’i şevkle teşvik edeceğim,” dedi.

Trump, konuyla ilgili yaptığı paylaşımlarda, “İran, nükleer tesislerine resmi olarak çok zayıf bir karşılık verdi. 14 füze ateşlendi – 13’ü düşürüldü ve 1’i ‘serbest bırakıldı’ çünkü tehdit edici olmayan bir yöne doğru gidiyordu,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Trump, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’ye de teşekkür ederek, “Bugün Katar’daki Amerikan Üssü’nde meydana gelen saldırıyla ilgili, hiçbir Amerikalının ölmediği ya da yaralanmadığı, ayrıca hiçbir Katarlının da ölmediği ya da yaralanmadığı için mutluluk duyuyorum,” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, son olarak “Tebrikler dünya, barış zamanı!” paylaşımında bulundu.

Ne Olmuştu?

ABD, cumartesi sabahı erken saatlerde İran’ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine saldırı düzenledi. Trump, saldırıların sonucunda İran’ın nükleer programının kalbindeki tesislerin tamamen yok edildiğini iddia etti. Ancak İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı raporları, tesislerde o düzeyde bir hasar oluşmadığını belirtti. ABD saldırısının boyutları hala netlik kazanmadı.

İran da akşam saatlerinde ABD’ye karşılık olarak Katar’daki El-Udeyd Hava Üssü’ne füze fırlattı. El-Udeyd Hava Üssü, Orta Doğu’daki en büyük askeri üslerden biridir.

ABD merkezli The New York Times (NYT), Tahran’ın can kaybını en aza indirmek için saldırı öncesinde Katarlı yetkilileri haberdar ettiğini bildirdi. İran ise üssün “yok edildiğini” iddia etti.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut hayatını kaybetti

İstanbul soruşturmalarını yürüten Emniyet Müdürü, atanmadan tayin edildi

İBB soruşturmalarını yürütürken Başakşehir’e atanan eski İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Hakan Dulkadir, ikinci bir kararla Mersin’e tayin edildi.

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a ikinci kez tutuklama kararı çıkarıldı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a ikinci kez tutuklama kararı çıkarıldı

Kaza sonrası ortalık savaş alanına döndü! Çok sayıda yaralı ve gözaltı var

Gaziantep’te, 3 otomobilin karıştığı zincirleme kaza sonrası kavga çıktı. Sopa, yumruk ve kaldırım taşlarıyla birbirine saldıran ve bölgeye gelen polis ekiplerinin havaya uyarı ateşi açarak sonlandırdığı kavgada 6 kişi yaralandı, 12 kişi gözaltına alındı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Ahmet Şahin görevden uzaklaştırıldı

Ermenistan ve Azerbaycan, barış görüşmeleri için Abu Dabi’ye gidiyor

Paşinyan ve Aliyev, Perşembe günü BAE’de barış görüşmeleri için buluşacak. Anayasa değişikliği ve Zangezür koridoru gibi kritik başlıkların gündemde olacağı toplantıya Türkiye ve ABD de destek veriyor.