Yapay zekada bir ilk: Avrupa Konseyi, uluslararası sözleşmeyi kabul etti
İnsanların işini ellerinden almakla tehdit eden konusunda Avrupa’da bir ilke imza atıldı.
Konseyi, bu alanda ilk uluslararası sözleşmeyi kabul etme kararı aldı.
Kuruluşunun 75. yılını kutlayan Avrupa Konseyi’ne 46 üye devletin dışişleri bakanları, yıllık toplantıları kapsamında Strazburg’da bir araya geldi.
Yapay zekaya ilişkin ilk uluslararası sözleşme
Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, üye ülkelerin dışişleri bakanları, Konsey’in çevre, göç, insan kaçakçılığı ve gazetecilerin korunması dahil farklı alanlarda gelecekte izleyeceği yolu belirledi.
Bakanlar, yapay zekaya ilişkin ilk uluslararası sözleşmeyi kabul etti. Sözleşmenin imza faslı eylülde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta başlayacak.
Hukuki düzenleme ayrıntısı
Hukuki bağlayıcılığı olan sözleşme, yapay zekaya başvurulurken uluslararası insan hakları, demokrasi ve hukuk devletine yönelik hukuki düzenlemelere uyulduğunu garanti altına almayı amaçlıyor.
Sözleşmeye üye devletlerin, yapay zeka sistemlerinin kullanımı sırasında insan hakları düzenlemeleriyle aykırı riskleri belirlemeye, ölçmeye ve önlemeye yönelik önlemler alması gerekecek.
Özel hayatı koruma hedefi var
Üye devletlerden ayrıca, yapay zeka sistemlerinin eşitlik ilkesine, ayrımcılık yasağına uymasını ve özel hayatı korumasını sağlaması isteniyor.
Bu arada, Ukrayna’nın desteklerini ifade eden bakanlar, toplantıda bu ülke için “Hasar Kaydı” mekanizmasının önemini de kaydetti.
Ukrayna savaşında tazminat talebi hazırlığı
Söz konusu mekanizma kapsamında Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında Ukrayna topraklarında oluşan hasarların tazminat taleplerine ilişkin kanıt ve bilgiler toplanıyor.
Bakanlar, Ukraynalı çocukların korunması ve “kaçırılan Ukraynalı” çocukların geri getirilmesi için atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Toplantıda, 2025’te gençlik bakanlarını bir araya getiren bir konferans düzenlenmesi kararlaştırıldı.
Bakanlar Komitesi Başkanlığını Litvanya devraldı
Toplantı kapsamında Liechtenstein, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığı görevini Litvanya’ya devretti.
Litvanya Başbakanı İngrida Simonyte, ülkesinin Bakanlar Komitesi Başkanlığı dönemindeki öncelikleri hakkında bilgi verdi.
Buna göre, Litvanya’nın öncelikli görevleri arasında Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında Ukrayna’yı desteklemek, Reykjavik Zirvesi’nde alınan kararları uygulamak, otoriterliğe karşı Konsey’in değerlerini korumak, demokrasiyi, insan haklarını ve üye devletlerde hukuk devletini savunmak yer alacak.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)