Skip to content

Gezitalebi | Gündem ve Bilgi

Gezitalebi: güncel gelişmeler ve yaşamdan faydalı bilgiler

  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Haber
  • Tanıtım
  • İletişim
  • Reklam
  • Home
  • Sağlık
  • Bakan Yumaklı Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi’ni tanıttı! “Her hayvanın dijital bir kimliği olacak”

Bakan Yumaklı Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi’ni tanıttı! “Her hayvanın dijital bir kimliği olacak”

İrem Koç 7 Ağustos 2026

Bakan Yumaklı, Kars’ta bir tesiste düzenlenen GEKİS Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada, projenin ilk uygulama noktası olarak Kars’ı özellikle seçtiklerini, buranın, Türkiye’deki hayvancılık sektörünün en güçlü ve önemli bayrak kenti olduğunu söyledi.

Türkiye’nin tarımsal üretimde önemli bir konumda bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’nin tarım arazisi büyüklüğünde dünyada 33’üncü, ekilebilir tarım arazisi bakımından ise 14’üncü sırada yer aldığını belirtti.

Geçen yıl kuraklık ve zirai dona rağmen 83 milyar doların üzerinde tarımsal hasıla elde edildiğini dile getiren Yumaklı, “Tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada yedinci sıradayız. Bu başarı üreticimizin emeği ve toprağına sahip çıkması sayesinde mümkün oluyor.” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA ELEKTRONİK KİMLİK DÖNEMİ BAŞLADI

Hayvancılığı stratejik bir sektör olarak gördüklerini belirten Yumaklı, AK Parti hükümetleri döneminde son 24 yılda hayvancılık sektörüne aktardıkları kaynağın 654 milyar lira olduğunu anlattı.

Hayvancılık Yol Haritası’nın kararlılıkla uygulandığını ifade eden Yumaklı, 2023 Aralık ayından bu yana büyükbaş hayvan varlığının yüzde 7, küçükbaş hayvan varlığının ise yüzde 11 arttığını kaydetti.

Yeni sistemle birlikte plastik kulak küpeleri yerine elektronik takip altyapısına geçildiğini anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:

“GEKİS sayesinde, artık her hayvanın dijital bir kimliği olacak. Doğumundan başlayıp aşıları, sağlık kayıtları, hareketleri, satış ve kesim süreçleri güvenli şekilde elektronik ortamda takip edilecek. Bu sistem basit bir küpenin ötesinde güvenli kayıt, güçlü takip ve sağlıklı üretimin adı olacak. Böylece hayvan hastalıklarına çok daha hızlı müdahale edebileceğiz, salgın risklerini daha etkin yöneteceğiz. Sahte ve kayıp küpe sorununu da büyük ölçüde ortadan kaldıracağız.”

Yumaklı, sistemin üreticilerin işini kolaylaştıracağını, devletin denetim gücünü artıracağını ve tüketicilere daha güvenilir gıda sunulmasına katkı sağlayacağını, bu yeni dönemi de Kars’tan başlattıklarını söyledi.

Türkiye’de 17 milyondan fazla büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten Yumaklı, bu hayvanların ekonomik değerinin 1,5 trilyon liranın üzerinde olduğunu ifade etti.

Bu hayvanlardan yılda 1 milyon 313 bin ton sığır eti ve 20 milyon tonun üzerinde inek sütü elde edildiğini aktaran Yumaklı, bunun yıllık ekonomik karşılığının yaklaşık 1,2 trilyon lira olduğunu, bu varlığın ve üretimin bugüne kadar büyük ölçüde fiziksel yöntemlerle takip edildiğini kaydetti.

Bugün ise bu büyük değeri güvenli elektronik kimlik sistemiyle dijital olarak takip edebilecek yeni bir döneme geçtiklerini işaret ederek, GEKİS’in yalnızca teknolojik bir yenilik olmadığını vurgulayan Yumaklı, sistem sayesinde hastalık ve kayıpların azalacağını, kayıtlılığın güçleneceğini, ıslah çalışmalarının daha başarılı yürütüleceğini, süt veriminin artacağını, buzağı kayıplarının azalacağını ve desteklemelerin doğru hayvana ulaştırılacağını söyledi.

Yüzde 1’lik bir verim artışının bile yıllık 12 milyar liralık üretimin ülkede kalması anlamına geldiğini belirten Yumaklı, yapılan işi, bugün Türkiye’nin pırıl pırıl genç mühendislerinin ülkeyi getirmiş olduğu noktanın kazancı olarak anlattı.

Yapay zeka çağından söz ederken yapay zekanın kendisine sunulan veri ne kadar sağlıklıysa, ne kadar uygulanabilirse o kadar etkili sonuçlar verdiğini ifade eden Yumaklı, “Eğer sağlıklı bir veriniz yoksa, kayıt kuyudatınız yoksa teknolojiler bile istediğiniz sonucu vermez. Dolayısıyla bu yapay zeka çağında bu sistemle birlikte elde edeceğimiz verilerin işlenmesi ile beraber daha sağlıklı, daha hızlı ve daha uygulanabilir kararları inşallah hayata geçirmiş olacağız.”

Projeye desteklerinden dolayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyih Erdoğan’a, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’e desteklerden dolayı teşekkür eden Yumaklı, çalışmanın öncelikle hayvancılık sektörüne sonra da ülkeye ve millete hayırlar getirmesini diledi.

Daha sonra Bakan Yumaklı, veterinerlerden aldığı bilginin ardından dijital küpleme işlemini başlattı.

The post Bakan Yumaklı Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi’ni tanıttı! “Her hayvanın dijital bir kimliği olacak” first appeared on Kilis Egitim.

Post navigation

Previous Döviz cinsi ticari kredilerde tarihi rekor
Next Çin’in altın alımında üç yılın rekoru

Related Stories

Sakarya’da kanserde erken teşhisin önemi ve KETEM taramaları vurgulandı

Sakarya’da kanserde erken teşhisin önemi ve KETEM taramaları vurgulandı

17 Ekim 2026
Kanser Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Türleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Kanser Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Türleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

15 Ekim 2026
Sigara satışında ‘kimlik şartı’ mı geliyor? Sağlık Bakan Kemal Memişoğlu’ndan yeni açıklama

Sigara satışında ‘kimlik şartı’ mı geliyor? Sağlık Bakan Kemal Memişoğlu’ndan yeni açıklama

13 Ekim 2026

Kategoriler

  • Eğitim (493)
  • Ekonomi (118)
  • Haber (255)
  • Sağlık (64)
  • Tanıtım (7)
  • Teknoloji (17)

Son Yazılar

  • Oraj nedir, Oraj yağış ne demek? İstanbul için yeni sağanak uyarısı
  • Hayvanlarda görülüyordu, ilk kez insana bulaştı: Gizemli virüs tespit edilen hasta hayatını kaybetti
  • 9 ay boyunca şişlik sandı, öğrendiği gece doğum yaptı: “Fıtık sanmıştım”
  • Çorum’da 10 ayrı hırsızlık olayının şüphelisi 12 kişi gözaltına alındı
  • Halka arza hazırlanan Anthropic’in zararı 80 milyar doları aştı
  • Çinli döküm firması Edirne Uzunköprü’de 40 milyon dolarlık tesis kuracak
  • Tatar Cizre’de: Türk ile Kürt kardeştir, huzura sahip çıkalım
  • Sarıyer Ayazağa’da sağanakta mahsur kalan 200’den fazla çalışan kamyonla kurtarıldı
  • New York Fed imalat endeksi ekimde yükseldi
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 464 personel ve 347 iş makinesiyle teyakkuza geçti
  • Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin trafik kazasında vefat mı etti?
  • Sel dere kenarındaki villayı saniyeler içinde böyle yıktı
  • Erken Teşhis Neden Önemlidir?
  • TBB Başkanvekili adayı Ayşe Ünlüce: Seçilirsek Vahap başkan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız
  • ‘Yeni Nesil Suç Örgütlerine’ operasyon: 348 şüpheli yakalandı
  • AYM’den, eski korgeneral İlhan Talu’ya çıkarılan 69 bin TL’lik emekli aylığı borcuna ihlal kararı
  • ABD’de Trump yönetiminin golf sahasındaki ağaç kesimine yargı engeli
  • Beyşehir Gölü’nde ekipler yasa dışı avcılığa karşı 24 saat denetim yapıyor
  • Dünyanın en eski batığı Kekova’da bulundu
  • YouTube’da Yeni Dönem: Yorumlara GIF ve Görsel Ekleniyor
  • DESOB Başkanı Ebedinoğlu, küçük esnafa 400 bin liralık ceza örneğine tepki gösterdi
  • YÖKAK Başkanı Kocabıçak, Elazığ’da 208 üniversitenin aynı kalitede olmadığını söyledi
  • İçerik Dağıtım Sistemi Test Yayını – 23 Ekim 2026
  • Gaziantep İslahiye’de çiftçiyi korumak için yaban domuzlarına sürek avı yapıldı
  • Dünyanın en şanslı çifti! 8 yıl arayla ikinci kez piyangoyu kazandılar



Yandex Metrica


You may have missed

Oraj nedir, Oraj yağış ne demek? İstanbul için yeni sağanak uyarısı

Oraj nedir, Oraj yağış ne demek? İstanbul için yeni sağanak uyarısı

25 Ekim 2026
Hayvanlarda görülüyordu, ilk kez insana bulaştı: Gizemli virüs tespit edilen hasta hayatını kaybetti

Hayvanlarda görülüyordu, ilk kez insana bulaştı: Gizemli virüs tespit edilen hasta hayatını kaybetti

25 Ekim 2026
9 ay boyunca şişlik sandı, öğrendiği gece doğum yaptı: “Fıtık sanmıştım”

9 ay boyunca şişlik sandı, öğrendiği gece doğum yaptı: “Fıtık sanmıştım”

25 Ekim 2026
Çorum’da 10 ayrı hırsızlık olayının şüphelisi 12 kişi gözaltına alındı

Çorum’da 10 ayrı hırsızlık olayının şüphelisi 12 kişi gözaltına alındı

25 Ekim 2026
| DarkNews by AF themes.